Imate li psa za kućnog ljubimca, nije lak zadatak učiniti ga sretnim i zadovoljnim članom obitelji i posjedovanje jednog uključuje nekoliko pravila kojih se treba držati da bi svi ukućani bili sretni.

Par stavki se spominje koje su glavne smjernice u odgoju psa.

Pod trening mladog psa koji je tek došao u obitelj podrazumijevaju se osnove dobrog ponašanja u kući. Učenje naredbi kao što su “stani”, “sjedni”, “čekaj” i ostalih, čine savršeno odgojenog kućnog ljubimca. Osnovnim naredbama ne ograničava se pseću slobodu, dapače, time mu se jasno pokazuje njegovo mjesto u obiteljskom “čoporu”. Kada Vaš pas zna “gdje mu je mjesto”, čini ga zadovoljnim i sretnim.

Iako je opće poznato da se psima najčešće daju ostaci hrane i kostiju, nije preporučljivo držati ih na ljudskoj hrani. Začini i masnoća koju ljudi konzumiraju ne djeluju dobro na pseću probavu, čime se ugrožava zdravlje kućnog ljubimca. Odabir ispravne hrane, suhe ili mokre, jedan je od bitnih koraka pravilnog odgoja psa. Rutina hranjena također igra važnu ulogu i unosi sigurnost u njegov svakodnevni život.

S toliko raznih vrsta pasa, potrebno je razmisliti koja je pasmina savršena za obitelj. Energični psi poput ovčara i ptičara nisu za ljude koji ne vole duge boravke vani i intenzivne vježbe. Za ljude koji ne žele biti toliko aktivni sa svojim ljubimcem bi trebali odabrati pasmine koje ne zahtijevaju toliko vježbi i šetanja izvan kuće. Ako pas koji ima potrebe trčanja i izbacivanja viška energije završi u krivim rukama, živi nesretnim životom te često završava uništavanjem pokućstva i odbijanjem poslušnosti.

Ispravni odgoj psa iziskuje vremena, proučavanja svake pasmine i njihovih potreba. Bitno je izdvojiti vremena za treniranje, znati sve o vrsti psa kojeg se uzima za ljubimca i posvetiti dovoljno pažnje kako bi se od razigranog šteneta stvorio poslušan i sretan odrasli pas.