Za razliku od pasa koji su manje više ovisni o svojim vlasnicima, nešto društveniji i svakako poslušniji, mačke kao kućni ljubimci stoje same za sebe. Neovisnije od pasa, tjeraju svoje zakone u kući i ne ovise toliko o čovjeku, no svejedno su jedne od najdražih ljubimaca.

Osnovne potrebe svake kućne mačke uključuju pravilnu ishranu, dostupnost pijeska za obavljanje nužde (u slučaju da mačka boravi izričito unutar kuće ili stana) i različite penjalice/igračke koje će mačku držati sretnom i zaokupljenom.

Ovisi o dobi mačke, na tržištu postoje raznolike vrste hrane. Ako su mačke mlade, stare ili kastrirane, bitno je odabrati kvalitetnu hranu koja zadovoljava njene potrebe za proteinima i vitaminima. Istu važnost ima i kutija za pijesak, odnosno mjesto gdje će se uvijek nalaziti posuda za obavljanje nužde, kako bi mačka imala pristup njoj cijelo vrijeme.

Ako mački nije osigurano mjesto za igru ili igračke i grebalice za dodatnu stimulaciju, često se događa da zbog manjka istih, mačka pokazuje znakove stresa i dosade. Što znači oštećeno pokućstvo, neprekidno mijaukanje, pretjerano jedenje i veći postotak agresivnosti u ponašanju.

Iako se mišljenja dijele oko kastracija i sterilizacija mužjaka i ženki, kako bi se očuvalo zdravlja ljubimca, preporučljivo je obaviti kastraciju u dogledno vrijeme. U suprotnom, riskira se odlazak mužjaka od kuće za vrijeme parenja ili pak neželjene količine mačića koje ženke donose na svijet.

Održavanje posudica za vodu i hranu čistim je mandatorno, jer mačka sama po sebi je vrlo čista životinja i time se zadovoljavaju njene osnovne potrebe za zdravim životom.

Iako mačka može biti sama i jedini kućni ljubimac, ne bi bilo loše da joj se nabavi društvo ili odmalena uzme minimalno dvije ljubimice. Time osiguravamo mački da uvijek ima društvo i kada nikoga nema doma i ima prijatelja s kojim može provoditi vrijeme kad su vlasnici zauzeti. Udobni i mekani krevetići nisu na odmet, jer svaka mačka voli zaspati na toplom i udobnom mjestu.